Barion Pixel
Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.

KÉRDEZZ-FELELEK

2022. 03. 30. 15:32:08
KÉRDEZZ-FELELEK

Ahogy ígértük, ebben a cikkben kerülnek megválaszolásra az elmúlt hetek kérdései. Több kérdés is ugyan arra a témára vonatkozott, így azokat egy válaszon belül szeretnénk tisztázni.

1.       A kosarak kapcsán a színek milyen szerepet játszanak? Miben befolyásolják a kapás eredményességét?

Králik Károly: Sokan kérdezitek, hogy a színek milyen szerepet játszanak a horgászás során. Az etetőanyagokhoz hasonlóan az élénk színek felkeltik a halak érdeklődését és azt tapasztaltuk a kosaraknál, hogy a különféle fényviszonyok között sokszor eredményesebben használhatjuk a színes kosarakat, mint a színtelen vagy zöld színű kosarakat. Ahogy a csaliknál, itt is nehéz megállapítani elsőre, hogy az adott vízen melyik színű horog csali lesz az eredményes. A színes kosaraknál is érdemes próbálkozni a különböző színű kosarakkal. Számunkra is egy érdekes kérdés volt hogyan fognak reagálni a halak a különböző élénk színű kosarakra. Az egyik legérdekesebb felfedezésük a víz alatti kamerákkal történt megfigyelés során volt, mely szerint sokszor megállnak szemüket forgatva figyelik az etetést, illetve az etetés körüli fényeket színeket és előbb utóbb kapásra lehet őket bírni.

2.       A nyitható kosár gyorstöltők mely kosarakhoz felelnek meg? Mi a különbség köztük?

Králik Károly: Gyakran küldötök nekünk üzenetet, hogy xy kosárhoz melyik töltő illik. Ezekről blog formájában már több cikk is született (pl.: https://cralusso.com/hirek_1/nyithato-method-kosar-tolto ). Azonban összességében elmondható, hogy a 4 töltő közül az ORANGE SHELL és BLUE SHELL méretükben megegyeznek, így minden olyan verseny méretű kosár megtöltéséhez alkalmas, ami 55 mm, hosszú és 32 mm széles. PL.: Drennan, Guru, Preston, Haldorádó, Topmix versenyméretű kosaraihoz alkalmasak. A kettő kosár abban különbözik, hogy amíg az ORANGE SHELL a bepattanó fülek miatt letéve is használható, addig a BLUE SHELL-t inkább kézben tartva alkalmazzuk, valamint a Dupla Chance kosarak töltéséhez használhatjuk. A GREEN SHELL egy kisebb méretű nyitható töltő szerszám, hossza 49 mm, szélessége 29 mm, így ez a method kosár töltő más cégek hasonló méretű ovális kosaraival is kompatibilis, mint például a közkedvelt Preston method kosarakkal, vagy Nevis, Top Mix, stb. A YELLOW SHELL az összes Cralusso nyitható method gyorstöltő közül a legnagyobb. Hossza 65 mm, szélessége 38 mm, így ez a töltő alkalmas a piacon lévő cégek, pl. Carp Expert vagy Haldorádó XL kosaraihoz. Egy összefoglaló táblázat jól szemléltetni a méreteket.

3.       Folyó vízre melyik a legalkalmasabb úszó?

Králik Károly: Harmadik kérdés a folyóvízi úszókra vonatkozott. Folyó vízen az úszó mérete sokszor attól függ, hogy az adott helyen a víz sebességéttől mélységétől függően, milyen súlyú ólommal tudjuk a fenék közelébe tartani a csalikat. Abban az esetben, ha erős sodrású vízen, nagyobb visszatartással szeretnénk horgászni akkora laposabb úszókat ajánljuk, mint a Torpedó vagy a Shark, a közepesen gyors vagy lassú folyású vízen pedig a Buborék vagy Ray úszó lehet megfelelő rakósbotos horgászathoz. Abban az esetben ha a partról kívánunk horgászni, első körben a Bolo úszót javaslom, melynek egyszerű a használata az etetési sávon vezethető, enyhe visszatartás esetén sem fog ki sodródni. A szörf úszó egy kis gyakorlatot igényel erősebben is vissza tarthatjuk úszónkat anélkül, hogy kisodródna. Ezeknél az úszóknál a folyamatos visszatartás mellett érdekes megoldás lehet a túlsúlyozás, ami azt jelenti, hogy egy 8 g-os úszó óra visszatartás mellett akár 10 grammot is tehetünk, ugyanis visszatartásnál az ólomsúly egy részét kinyomja az úszó alól az áramlat és a nyolc grammból egy adott esetbe például, csak hat gramm húzza le fele az úszót, kettő gramm pedig a folyás irányába és ezt a hiányzó súlyt tudjuk túl súlyozással pótolni, melytől még jobban vezethető és még érzékenyebb lesz az úszónk.