Barion Pixel
Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.

Mikusik Viktor - Finom pontyozás rakós bottal

Mikusik Viktor
2023. 03. 23. 09:10:00
Mikusik Viktor - Finom pontyozás rakós bottal
Március végén a Budapesttől mindössze 20km-re található pilisvörösvári bányatavakra látogattam el,mely egyben az egyesületi vizem is. Itt 5 tó található közvetlen egymás mellett, némelyiket csak egy földút választja el egymástól. Ezek a tavak nem azok a tipikus "kocka" tavak. Kora tavasszal itt meg kell dolgozni a kapásért rendesen. Célom a pontyfogás volt, finom szerelékkel, rakós bottal.

A tónak egy nem túl sekély,de nem is mély részére ültem le. Bányatavak révén nem ritka a part közeli 3 akár 4m-es melység, ezért szerelékem ennek megfelelően állítottam be.

Kipakolás után a meder feltérképezése következett. 2,2m mélységet mutatott a béka. Ez nagyjából jónak mondható 11,5m-es távolságban. Ehhez a mélységhez választottam a Kevin névre hallgató  0,75g nagyságú úszót.  Azért ezt a súlyt választottam,mert azt szerettem volna,ha minél hamarabb a fenékre ér a csalim,ezzel elkerülve a már aktívan táplálkozó küszt. Ez az úszó kellően finom egy tavaszi rakós botos pecához, antennája műanyag, szára üvegszál, tökéletes 2-3 szem csontkukac ,de kellően vastag  1 szem csemegekukorica felajánlásához is. A szerelék elkészítéséhez 0,16mm Prestige line General Match zsinórt használtam főzsinórnak. Ez az a méret még az, amivel én le merek ülni pontyozni, ennél vékonyabbal nem szeretek horgászni. A rakós botban lévő 1,6mm-es hybrid gumihoz is tökéletesen passzolt.

Kisebb ponty tette tiszteletét, a 14es horog rendkívül jól akadt. Majd jött néhány kárász.

A kárászokat elzavarták a pontyok és végre stabilan oda álltak. Minden egyes hal után ment be egy tojás nagyságú gombóc etetőanyag néhány szem kukoricával.

Lehet egyedüli rossz szokásom, de én nem,vagy csak ritkán használok külön előke zsinórt. Ugyan abból kötöm az előkéimet, mint a főzsinórt. Természetesen vékonyabb méretben. Az előkét 0,12mm-es match zsinór és 14-és méretű Chika horog alkotta, mely kellően erős, de mégis „finom” egy kora tavaszi pontyozáshoz. Etetésnek 3 gombócot kupakoltam be, amiben etetőanyag és néhány szem kukorica volt. Csalinak csemege kukoricát és csontkukacot kínáltam fel.

Az első halra nagyjából 30 percet kellett várni, majd görbült a bot, és nyúlt a gumi. Az általam használt Browning 2ex-40s rakós botban lévő 1,6mm-es hybrid gumi rendkívül jól kezeli az átlagos méretű pontyok kirohanásait.

A végére egy igazi pörgős kora tavaszi horgászat állt össze, melyen sikeresen levizsgáztak az aznapra kötött Cralusso szerelékek. Remélem minél hamarabb beköszön a nyárias idő,felébrednek a tóban élő amurok és a nagyobb pontyok.