Barion Pixel
Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.

Molnár Bálint - Peresi túra

Molnár Bálint - Peresi túra
Nehéz helyzetben vagyok, hiszen bár írtam már jó pár beszámolót, de ez a mostani a legnehezebb.
Már a hazafelé úton azon gondolkodtam vajon ezt hogyan fogom elmondani nektek, hiszen maga a tulaj is alig hitte el.

Kezdjük az elején!

Májusban betöltöm a 30. életévemet feleségem megajándékozott egy Peresi holtágon található nyaraló kibérlésével három napra. Akkor még nem gondoltam, hogy életem egyik legnagyobb horgászélményével ajándékozott meg.
Rövid szervezés után már úton is voltunk Mezőtúrra a Blanka vendégházhoz. Erre a túrára elkisért feleségem, kis fiam és a szüleim is. Ahogy megérkeztünk Mezőtúrra leszakadt az ég, annyi eső esett, hogy kellőképpen sárosan, vizesen érkezzünk meg és pakoljunk ki. Elfoglalta mindenki a szobáját, kipakolta a cuccait majd közösen ebédelni kezdtünk. Édesanyám előzetesen már elkészítette a töltöttkáposztát így kis melegítés után mehetett az ebéd.
Ebéd után jöhetett a móka, így apával elkezdtünk pakolni a stéghez. A látvány csodálatos volt igazi vadvízi hangulat, nagy stég és csónak.
A fejtörés ezután kezdődött, a tulaj elmondása szerint van benne hal szoktak is fogni, de nem egyszerű. Az ilyen vizeken, amely számomra teljesen ismeretlen mindig a Cralusso dupla sansz kosarával kezdek. Ennek oka nagyon egyszerű, két horog egy method kosárban. A segítségével gyorsan ki lehet próbálni több csalit is. Mivel apa is ezt használta így dobásonként négy csalit is ki tudtunk próbálni. Az első nap ezzel telt el. Harminc- negyven percenként dobtunk és vártunk. Az eredmény egy méreten aluli ponty és 4 törpeharcsa. Mivel fáradtak voltunk 21:00-ig voltunk lent majd mentünk aludni. Lefekvéskor elalvás előtt járt az agyam mit kellene csinálni, hogy legalább egy nagyobb halat tudjak fogni. Aztán gondoltam egy merészet, majd elaludtam.
Reggel 05:30 kor már a stégen ültem és vártam a halakat. Reggelizni sem reggeliztem annyira izgatott voltam. Ahogy sétálok a stég felé már látom édesapám bizony megelőzött. Kérdeztem is volt-e valami, de sajna lassú fejrázással mutatja, hogy semmi.
A tegnapi napból kiindulva tudtam, hogy az etetőanyag jó lesz. A Beta-Mix Ice mix etetőanyagát használtam felváltva és kombinálva a Beta-Mix Tutti-Frutti etetőanyaggal. Azért ezeket választottam, mert sötét színűek nagyszerű bel tartalmi értékkel rendelkezik és nagyon hatásos szokott lenni. Minden esetben tettem bele kukoricát, magvakat, bábot és csontit is.
A dupla sansz kosarakat lecseréltem Rocket method kosarakra a csalitüskén a Beta-Mix Tutti- Frutti waffterei kerültek.  Kezdetben nem használtam aromát vagy Fluo spray-t. Az első dobások jól sikerültek mivel nyaralóról van szó vadvízen így több akadó is ismert volt a tulajdonosok számára. Érkezésünkkor el is magyarázták hova nem érdemes dobni. Az egyik ilyen ismert akadó elé 1,5 m alakítottam ki egy etetést és ezt is horgásztam végig.

Reggel 09:00-ig két törpe és egy nagy keszeg vette fel a csalit. Ezután a csalitüskére a Tutt-Frutti felé egy szem kukorica is került. Azt gondolom ez volt az a pont, amikor eltaláltam a nyerő kombinációt. Az első dobás után 20-25 perccel ejtős kapás után azonnal bevágás és hopp az első ponty.

Ezután csodálatos élményekkel teljes volt a nap. Számos ponty, keszeg és kárász került partra. Elégedett voltam, nyugodt, várakozáson felül teljesítettünk apukámmal. Nyugtáztuk a napot majd alvás. Másnap megint nagyon korán mentem a partra és kezdtem el a horgászatot. Mivel szórakoztunk, bográcsoztunk, szalonnát sütöttünk és bizony a két és fél éves kisfiam is mindig lent volt ezért elektromos kapásjelzőket is igénybe vettem. Nagyszerű eszköz, de bevallom furcsa a feeder boton.  A harmadik és egyben utolsó teljes nap szintén csodálatos volt. Ahogy egyre több kaja ment az etetésre a halak annál nagyobbak lettek.

A csalin annyit változtattam, hogy a kukoricát teljesen elhagytam, hiszen ha volt fent kukorica a törpe rögtön elhúzta. Ha azt vettem észre, hogy a kapások belassultak akkor fluo spray-t használtam, amely mindig új lendületet adott.  A túrám utolsó napján este is próbálkoztam. Bár sokkal nehezebb volt megtalálni az etetést, de a Cralusso navigator zsinór nagy szolgálatot tett ekkor is. Mint ismeretes a zsinór jelölve van méret/szín így tudtam, hogy 20 méterre pecázom, mindig ugyanoda tudtam dobni.


Az este eredménye kettő ponty ahol a legnagyobb egyben a legharcosabb is volt. Akasztás után egyből akadó majd 30 perc fárasztás után már a kezemben is tarthattam ezt a gyönyörű, erős vadvízi pontyot, amely egyben a túrám utolsó hala is volt.

A túrán 23db pontyot fogtunk 10db törpeharcsát, 1db dévérkeszeget, 1db kárászt és egy balint is.
Nagyon csodálatos volt ez a túra. Sok hal, finom kaják és a család, de tudjátok, ezt nem csak azért nem felejtem el, mert rengeteg halat fogtam, hanem mert este, amikor minden elcsendesedett az egyik legfontosabb ember az életemben ott volt velem és együtt nézhettük a csillagokat.

Kedves Blanka vendégház nagyon szépen köszönöm!

Molnár Bálint
#molnarfeeder